Blog – CO SE STANE, když budete JÍST OŘECHY každý den?


Někteří říkají, že tento produkt je prospěšný, zatímco jiní tvrdí, že po ořeších přibíráme.
Zastánci zdravého životního stylu a milovníci zdravé výživy už pravděpodobně mnohokrát slyšeli o prospěšnosti ořechů. Prý dokážou dodat energii, snížit riziko různých onemocnění a dokonce zbavit deprese. Zároveň však tento produkt může mít na organismus negativní vliv. Pojďme to vyřešit jednou pro vždy, v čem jsou ořechy užitečné a v čem škodlivé a jaké množství je třeba sníst, abychom byli ve formě a cítili se dobře.
Pozitivní vliv ořechů na organismus
Pokud budete jíst ořechy každý den, jejich pozitivní vlastnosti na sebe nenechají dlouho čekat. Jak působí na naše tělo zevně i uvnitř?
Obsahují zdraví prospěšné látky
Ořechy jsou plné vitamínů, stopových prvků a živin. Obsahují vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor a další minerální látky. Jsou bohaté na vlákninu a vitamin A, B, C, D a E.
Výživový specialista Ing. Alena Brugioni se domnívá, že bychom měli konzumovat ořechy čerstvé, nikoliv pražené, abychom z nich získali co nejvíce prospěšných látek.
ALENA: Tepelnou úpravou se ztrácí většina prospěšných vlastností ořechů. Měly by se jíst v syrovém stavu (natural), aby si zachovaly prospěšné mastné kyseliny a vitamin E. Solené oříšky ani slazené cukrem nebo medem nejsou tou nejlepší volbou.
Zlepšují vzhled a omlazují
Odborníci na výživu a dietologové se shodují, že každodenní konzumace ořechů prodlužuje mládí. Například pistácie a pekanové ořechy obsahují tolik vitaminu E a antioxidantů, že tyto plody lze klasifikovat jako anti-age. A také například mandle jsou bohaté na vitamin B3 (niacin), který zlepšuje metabolismus a podporuje zdravou pleť, vlasy a zuby.
Jsou zdrojem omega-3, což zlepšují funkci mozku
Jedná se o polynenasycené mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje. Jsou prospěšné pro mozek, oči, klouby a přispívají k hubnutí. Zdravé tuky Vaší postavě opravdu neuškodí, na rozdíl od těch, které se nacházejí v rafinovaných olejích.
Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na mozkovou činnost, takže i ořechy přispívají k dobré funkci mozku. Prvenství však samozřejmě patří vlašským ořechům. Obsahuje více polynenasycených mastných kyselin než ostatní druhy.
Posilují imunitu a snižují riziko onemocnění
Lískové ořechy zabraňují hromadění cholesterolu v krvi a mandle přispívají ke zlepšení zraku a čistí vnitřní orgány. Dokonce se doporučuje je jíst, pokud máte astma. Ořechy mají také pozitivní vliv na ženský a mužský reprodukční systém a obecně mají silný preventivní účinek na zdraví.
ALENA: Lidé, kteří jedí hrst ořechů denně, mají nízké riziko ischemické choroby srdeční a rakoviny. Snižuje se riziko předčasného úmrtí.
Tohoto účinku je dosaženo díky již několikrát zmíněnému vitaminu E. Ten je vynikajícím pomocníkem v prevenci srdečních onemocnění a rakoviny. Také podporují svalový systém. A pokud se již potýkáte s onemocněním jater, ledvin nebo střev, pak i v tomto případě Vám konzumace ořechů prospěje.
Zmírňují stres
Ořechy mají příznivý vliv na nervový systém. Pistácie mají tonizující vlastnosti, takže jsou užitečné při chronické únavě, stresu a depresi. Vlašské ořechy uvolňují napětí a piniové oříšky jsou skvělým společníkem v boji proti nespavosti. Mimochodem, obsahují také jód – ten je nezbytný pro lidi, kteří mají problémy se štítnou žlázou.
Zlepšují a chrání pokožku
Tady se jedná spíš o oleje získané z ořechů. Ořechové oleje pomáhají lidem při různých problémech s pokožkou. Pokud chcete na svoji pokožku dávat čistý produkt, zvažte nahrazení krému na olej z ořechů:
Mandlový olej: hydratuje pokožku a chrání ji před UV zářením
Olej z pinií: zjemňuje suchou pokožku, pomáhá zregenerovat lámavé vlasy a nehty
Olej z vlašských ořechů: pomáhá lidem s citlivou a podrážděnou pokožkou
Jaké jsou tedy škodlivé účinky ořechů?
Pokud jde o škodlivost ořechů, je třeba si uvědomit, že ve většině případů jsou negativní účinky způsobeny jejich nadměrnou konzumací. Proč je nemůžeme jíst po kilogramech, když jsou tak prospěšné?
Hodně kalorií
Jakýkoli druh ořechů obsahuje více než 550 kcal na 100 gramů. Například v lískových oříšcích – 628 kcal, v arašídech – 567 kcal, v mandlích – 645 kcal, ve vlašských ořeších – 654 kcal, v kešu – 553 kcal. Tato čísla budou mít samozřejmě vliv na hmotnost.
ALENA: Někteří lidé se ořechům vyhýbají ze strachu z nadváhy. Ořechy jsou skutečně vysoce kalorickým produktem. Důvodem je přítomnost tuků ve formě zdravých polynenasycených kyselin. Musíme si pamatovat pravidlo “všeho s mírou”!
Způsobují alergie
Ořechy – například populární arašídy – mohou u člověka vyvolat těžkou alergii, u dětí mohou vyvolat lupénku nebo ekzém. Lískové oříšky by raději neměli jíst lidé s cukrovkou nebo diatézou. Musíme být opatrní se skořápkou kešu ořechů, protože se pod ní nachází škodlivá látka.
Negativně ovlivňují různé orgány
Vlašské ořechy, i když jsou užitečné pro mozek, tak mohou mít ve velkých dávkách na tento orgán negativní vliv. Lískové ořechy mohou mít špatný vliv na cévy a mandle na ledviny.
Kolik ořechů bychom měli jíst, abychom si neublížili?Ořechy nelze rozdělit na škodlivé a užitečné. Všechny mohou vašemu tělu prospět, pokud je budete jíst každý den v přiměřeném množství. Stejně tak vám mohou uškodit, pokud je konzumujete v nadměrném množství.
Alena: Pozitivní účinek ořechů se projeví, pokud jich sníte 20 gramů (asi 18 mandlí) denně. To neuškodí Vaší postavě a nebude Vám z toho špatně. Pokud budete jíst pravidelně velké množství ořechů, tak už to nebude mít dobrý dopad na zdraví. To platí pro konzumaci všech druhů ořechů.
Další účinky ořechů
Ne každý ví, že ořechy patří mezi špičková antidepresiva. Všechny druhy ořechů si zachovávají své výživové vlastnosti a vitamíny delší dobu bez zkažení. Každý druh ořechů má svou jedinečnou rovnováhu vitamínů a stopových prvků. Ořechy jsou 2-3 krát bohatší na složení minerálních látek než ovoce – obsah draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa a dalších látek a navíc obsahují hodně bílkovin (16-25 %), které jsou nezbytné pro tkáně lidského těla.
Lískové ořechy jsou známé již od starověku. Naši předkové z nich vyráběli amulety proti zlým silám a přírodním katastrofám. Tento druh ořechů obsahuje velké množství vitamínů A a E. Zlepšují mozkovou činnost. Lískové ořechy je nejlepší konzumovat nepražené.
V receptech indické a asijské kuchyně se kešu ořechy vyskytují velmi často. Používají se k přípravě hlavních chodů, předkrmů, omáček a dezertů. Mají vlastnosti k posílení imunity, zlepšují srdeční činnost a dokonce zmírňují bolest zubů. Stačí dvacet kešu oříšků denně – a vaše tělo získá denní dávku železa. Ořechy je třeba před konzumaci trochu opražit, protože v syrovém stavu jsou téměř bez chuti.
Pistácie jsou často označovány jako “usměvavé oříšky”. Přestože jsou nízkokalorické a jsou bohaté na minerální látky a vitaminy, neměli bychom s nimi přehánět. Denní norma pro dospělého člověka je pouze 15 oříšků. Pistácie mohou pomoci při zažívacích problémech, při nemocech dýchacích cest, chudokrevnosti, žloutence a toxikóze u těhotných žen, zvyšují také reprodukční schopnost mužů.
Lidem se sklonem k srdečním chorobám lékaři důrazně doporučují jíst alespoň 60 g mandlí týdně. Mandle jsou bohaté na fosfor, draslík a železo. Často se používají při přípravě dezertů. Ve Španělsku jsou mandle považovány za elitní ořech. Při nákupu se doporučuje zaměřit se na velké ořechy bez poškození.
Vlašské ořechy obsahují velké množství esenciálních aminokyselin, tříslovin a cenných minerálních látek. Vlašské ořechy pomáhají při fyzickém vyčerpání, chudokrevnosti, onemocnění nervového systému, srdce a žaludku. Pravidelná konzumace vlašských ořechů ochrání muže před sexuální impotencí.
O užitečných vlastnostech piniových oříšků psal již středověký lékař a vědec Avicenna. Moderní věda potvrdila závěry tohoto vědce. Piniové oříšky mají vysoký obsah vitaminů, makro- a mikroprvků. Jsou užitečné pro všechny, zejména pro děti a starší lidi. Vzhledem k vysokému obsahu tuku v piniových oříšcích by měli lidé se sklonem k obezitě jejich konzumaci omezit.
Za nejchutnější ořech je právem považován para ořech. Používá se jako svačina, při přípravě salátů a dezertů. Stačí dva ořechy denně a vaše tělo dostane denní dávku selenu, jehož nedostatek vede k předčasnému stárnutí. Kromě toho vám brazilský ořech dodá velký přísun energie, přispěje ke krásné a jasné pleti a sníží riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Největšími ořechy na Zemi jsou kokosové ořechy. Jeden ořech může vážit až čtyři kilogramy. Kromě úžasné chuti a vůně obsahují kokosovou dužinu, kokosovou vodu a kokosové mléko. Tyto složky jsou bohaté na velké množství vitamínů skupiny B, makro- a mikronutrienty. Mají příznivý vliv na imunitu, zrak, trávicí systém a funkci štítné žlázy. Kokosové mléko má omlazující účinky.
Arašídy, neboli podzemnice olejná, jsou v podstatě spíše luštěnina než ořech. Na světě existuje asi 70 druhů tohoto “ořechu” . Arašídy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, zlepšují zrak, sluch a paměť.
Stačí přidat vodu: Jak jíst ořechy, abychom z nich vytěžili co nejvíce?
Jaký je správný způsob konzumace ořechů? Výživový specialista a zakladatelka projektu Revital Planet Ing. Alena Brugioni doporučuje aktivovat ořechy před konzumací. Dále vysvětluje, jak se to má správně udělat.
Proč by se měly ořechy aktivovat?
Ořechy jsou zdrojem velkého množství zdravých tuků a rostlinných bílkovin. Pokud je budete jíst přímo ze sáčku v suché formě, nebudete z nich mít ten největší užitek.
Jakékoli ořechy totiž obsahují kyselinu fytovou. Tato látka funguje jako antinutričně, když se dostane do trávicího traktu, tzn. brání vstřebávání řady užitečných látek (např. železa, hořčíku, vápníku, zinku). Obecně se využije o 30-40 % hůře. To může způsobit deficity některých prvků.
ALENA: Například vegetariáni mají nízkou hladinu železa, protože ho nezískávají z masa. A pokud budou jíst suché ořechy z pytlíku, tak je velká pravděpodobnost, že se železo i ostatní prvky nebudou vstřebávat na 100%.
Kyselinu fytovou můžete jednoduchým způsobem neutralizovat a “spustit” prospěšné vlastnosti ořechů namáčením. Tato metoda je snadná a velmi účinná. Vše, co potřebujete, je čistá voda a samotné ořechy. Zalijte je vodou a necháte na 5-6 hodin nebo přes noc ve vodě. Poté je důkladně propláchněte. Během této doby se kyselina fytová vyplaví a ořechy se tím aktivují. Jediným druhem ořechů, které není třeba namáčet, jsou piniové oříšky. Lze je konzumovat v původní syrové podobě bez namáčení. Je však důležité mít na paměti, že po aktivaci je třeba produkty skladovat v chladničce, jinak se rychle kazí.