Blog – MACA PERUÁNSKÁ – 3 hlavní zdravotní přínosy


Maca peruánská (Lepidium meyenii) obsahuje zázračné účinné látky, které jsou velmi závislé na prostředí, kde rostlina roste. Maca má nejlepší podmínky pro růst na vysočinách v Peru a Bolívii ve výšce mezi 3 300 a 4 300 metry nad mořem. Roste těsně nad horní hranicí lesa, ale pod sněhovou čárou. Maca je nejvýše položenou potravinářskou plodinou na světě. Nadmořská výška není jediným nebezpečím pro potravinářské plodiny v horách. Teploty se mohou v každém ročním období pohybovat od 0 °C do 16 °C. Navzdory téměř nulovým srážkám může být vlhkost vzduchu poměrně vysoká. V důsledku toho jsou mrazy časté, a to i během vegetačního období. Právě všechny tyto agresivní faktory prostředí, ve kterém vyrůstá, jsou příčinou jedinečného chemického složení macy peruánské.
Co je maca?
Maca je malá rostlina dosahující výšky v průměru 15 cm. V době sklizně dosahuje její kořen ve tvaru tuřínu průměru 2,5-7,5 cm. Již několik tisíc let je tento kořen ceněn pro svou schopnost zvyšovat vitalitu, vytrvalost a plodnost. Je také důležitým zdrojem potravy pro místní obyvatele.
Maca má výrazně hořkou chuť. Má však i sladké tóny a jasné, neobvyklé aroma. Její chuť se liší podle podmínek pěstování. Odrůdy macy se liší chemickým složením a způsobem použití.
Kořenové plodiny se dělí do tří hlavních barevných skupin:
Žlutá maca tvoří asi 60 % všech kořenů macy sklízených v Peru. Jedná se o nejrozšířenější a nejprozkoumanější odrůdu maca. Zvyšuje energii, zlepšuje koncentraci a vyrovnává hladinu hormonů.
Červená maca tvoří 25 % celkové úrody a má nejsladší chuť ze všech maca prášků. Studie prokázaly, že má nejvyšší obsah fytochemických látek mezi odrůdami macy. Je považována za nejpřínosnější pro ženy díky svému vlivu na hladinu hormonů a zdraví kostí.
Černá maca je nejvzácnější z barevných odrůd macy. Tvoří asi 15 % roční sklizně. Podle výzkumů je černá maca nejvíce prospěšná pro muže, zejména pro růst svalů, koncentraci a libido.
Nutriční složení macy
Prášek z macy je velmi bohatý na různé živiny, zejména na minerální látky, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík. Obsahuje 13-16 % bílkovin a je bohatý na esenciální aminokyseliny. Má také vysoký obsah vlákniny (8,5 %), sacharidů (59 %) a volných mastných kyselin (2,2 %).
Kromě vynikajícího složení makroživin je maca pozoruhodná také obsahem fytochemikálií. Má velké spektrum biologicky aktivních látek. Například glukosinoláty, mají pozitivní vliv na hormonální metabolismus, obsahuje také některé unikátní alkaloidy zvané makamidy, včetně makaridinu a macaenu. Tyto látky působí na centrální řídicí mechanismy v hypotalamu, hypofýze, nadledvinách a dalších endokrinních orgánech. Mezi další pozoruhodné látky patří antokyanidiny a další flavonoidy, což přidávají rostlině na vysokém obsahu antioxidantů.
Podmínky prostředí, kde maca roste, má velký vliv na poměr uvedených látek. Proto se může lišit barva, aroma či chuť ve výsledném produktu.
Jak se maca získává?
Prášek z macy peruánské se vyrábí z kořenů. Ty se sklízejí, suší na slunci, čistí a melou na prášek. Kořeny se zahřívají na teplotu maximálně 45 °C, aby se maximálně zachovaly živiny, enzymy a prospěšné glukosinoláty.
Léčivé vlastnosti macy
Domorodí obyvatelé peruánských And mají dlouhou historii konzumace sušené macy, a proto lze bezpečnost a vlastnosti macy studovat na celé populaci. Za zmínku stojí zejména jedna vědecká práce.
Studovala konzumaci macy sociodemografické aspekty, zdravotní stav a výskyt zlomenin u mužů a žen ve věku 35 až 75 let v definované sociální skupině. Výsledky ukázaly vysokou korelaci mezi konzumací macy a zdravotním stavem. Uživatelé macy měli také méně zlomenin, nižší míru a horší příznaky chronické horské nemoci. Kromě toho byla konzumace macy spojena s nižším indexem tělesné hmotnosti a krevním tlakem.
Jiná studie měla podobné zdravotní výsledky a zjistila souvislost mezi konzumací macy a nižší hladinou interleukinu-6 (IL-6), důležitého markeru zánětu a oxidačního stresu. Vysoká hladina IL-6 v séru je spojena se stárnutím, obezitou, zvýšeným kardiovaskulárním rizikem, kognitivními poruchami a nižší délkou života.
1. Maca je adaptogenMaca splňuje všechna kritéria pro zařazení mezi adaptogeny. Adaptogenem se označuje rostlinný produkt, který má prokazatelnou schopnost zvyšovat odolnost organismu proti stresovým situacím. Adaptogeny se používají k:
– obnovení vitality u oslabených jedinců;
– zvýšení energie;
– zlepšení duševní a fyzické výkonnosti;
– prevenci negativních účinků stresu a zlepšení přirozené reakce organismu na stres.
Jedna z nejprůkaznějších klinických studií na lidech ukazuje, že maca zlepšuje náladu, snižuje pocity stresu a úzkosti a zvyšuje hladinu energie.
2. Maca a sexuální funkceSnad nejznámější prospěšnou vlastností macy je posílení sexuální touhy a sexuálních funkcí u mužů i žen. Klinické studie tyto vlastnosti macy potvrzují, včetně jejích účinků na erekci. U mužů ovlivňuje celý endokrinní systém, snižuje škodlivé účinky stresu a zvyšuje náladu, energii a výdrž. Další významnou vlastností macy je zvýšení plodnosti.
Maca je prospěšná také pro ženy. Další klinická studie prokázala, že u žen v menopauze maca pomohla snížit úzkost a depresi a zlepšit sexuální funkce. V jedné čtyřměsíční studii dostávaly ženy po menopauze 2 g prášku maca denně. Výsledkem bylo pozorování regulace hladin hormonů (FSH, estrogen, progesteron, ACT) a snížení výskytu návalů horka, nočního pocení, nepravidelného spánku, nervozity, deprese a bušení srdce. Kromě toho vědci pozorovali snížení hmotnosti a krevního tlaku, jakož i zvýšení hladiny HDL cholesterolu a sérového železa. Tato zjištění podporují přínos užívání macy ženami po menopauze.
3. Maca a krevní tlakV průběhu studií byla vypozorován ještě jeden zajímavý bonus – při dlouhodobém užívání maca snižuje krevní tlak!
Dávkování a bezpečnostní opatření u macy
Míra příjmu suchého prášku macy je 1,5-3 g jednou nebo dvakrát denně. Pro větší terapeutický účinek může být dávka výrazněji vyšší, ale preventivně pro celkovou podporu zdraví je doporučená denní dávka 1,5-6 g.
Upozornění: jsou možné individuální reakce na macu (stejně jako u jakéhokoli jiného produktu).
Maca je obvykle dobře snášena. V případě podráždění střev vyzkoušejte její gelovou formu. Před změnou stravy se vždy poraďte s lékařem.
Macu lze užívat jako samostatný doplněk stravy – rozmíchat s vodou, nebo přidat např. do smoothie.