Blog – Nejlepší a nejhorší zelenina


Tento článek připravila vystudovaná výživová specialistka Ing. Alena Brugioni a se týká přínosů zeleniny. Sestavila pro Vás žebříček zeleniny podle obsažených mikronutrientů.
10. místo: BRAMBORYBrambory jsou velmi populární zeleninou. Ale z hlediska výživy my ho spíš řadíme do sacharidů. Brambory jíme jako přílohu, často jako hranolky nebo bramborovou kaši. A je to v podstatě rychlý sacharid, který má vysoký glykemický index, což zvyšuje glukózu a inzulín v krvi. Brambory se skládají z vody a z 80 % ze škrobu. Obsahují minimální množství mikronutrientů, vitaminů a minerálních látek. Proto jsou umístěny na 10.místo.
Alena vysvětluje: “Pokud jste úplně zdravý člověk a jíte brambory 1-2x týdně k obědu, tak je to v pořádku. Ale každodenně by to nemělo být vaší přílohou.”
9. místo: KUKUŘICENejlepší podoba kukuřice je kukuřičný klas, je to příroní produkt. Bohužel kukuřice byla mnohokrát geneticky modifikována, aby měla co nejlepší výnosy. Kukuřici moc často při pěstování ošetřují pesticidy. Konzervovaná kukuřice je nejméně zdravá varianta kukuřice, protože ve většině případů obsahuje přidaný cukr, i když je sama o sobě sladká.
Alena doporučuje: “Takže jako sezónní zelenina v podobě klasu je to dobrá zelenina, ale zařazovat jí každý den do jídelníčku v konzervované podobě nedoporučuji. Zároveň není tolik bohatá na mikronutrienty jako zelenina na vyšších pozicích tohoto žebříčku.”
8. místo: RAJČE, LILEK a PAPRIKAJsou to druhy zeleniny patřící do čeledi lilkovité. Do stejné čeledi patří brambory, ale ve srovnání s brambory rajčata, lilek a paprika je víc zdravá zelenina.
Alena namítá: “Nicméně tato zelenina se odstraňuje z jídelníčku, pokud máte autoimunitní onemocnění kvůli obsahu lepkinů a saponinů v této zelenině. I samotná slupka a pecky této zeleniny negativně ovlivňuje náš imunitní systém. Tato zelenina se také odstraňuje ze stravy, pokud jsou problémy se sliznicí žaludku a střev a pokud máte zánět dvanáctníku a gastroezofageální reflux. Nebo jestli máte psoriázu, tak byste neměli jíst tuto zeleninu. Ale pokud jste zdraví, tuto zeleninu můžete klidně jíst.”
Jestliže máte vyjmenované potíže, ale chcete jíst tuto zeleninu, je lepší tuto zeleninu tepelně opracovat. Můžete dokonce sundat slupku, čímž výrazně zlepšíte kvalitu této zeleniny.
Alena komentuje: “Nechci vás tím úplně odradit od konzumace této zeleniny, protože obsahuje hodně mikronutrientů. Např. červená paprika obsahuje velkém množství vitaminu C, mnohem víc než u citronu nebo pomeranče. Ale měli byste relativně svému zdravotnímu stavu a zažívání rozhodovat, jestli to budete konzumovat.”
Proto je potřeba sledovat reakce svého organismu na tyto potraviny. Sledujte takové symptomy, jako pálení žáhy, říhání, nadýmání, plynatost nebo průjem. To všechno může být kvůli této zelenině a je důležité to vypozorovat.
7. místo: OKURKANa toto místo se okurka dostala kvůli malému obsahu mikronutrientů. Na druhou stranu obsahuje hodně vody (90 %) a vlákninu. Takže je můžete konzumovat pro doplnění vody a vlákniny, ale z hlediska nutričního složení nás okurka moc neobohatí.
6. místo: ZELENÝ HRÁŠEKCelkem sem můžeme zařadit veškeré luštěniny: čočku, cizrnu, fazole mungo a hrách. Samozřejmě se jedná o nekonzervované výrobky. Zelený hrášek je ideální v lusku, protože samotný lusk obsahuje obrovské množství mikronutrientů. Proto, pokud budete jíst mladý hrášek, tak můžete jíst i ten lusk.
Alena doplňuje: “Hrášek je zdroj rostlinné bílkoviny, minerálních látek, draslík, zinku, vitaminu skup. B a K. Důležité je mít pestrost ve stravě a mít ve stravě i hrášek i jiné luštěniny. V hrášku je celkem vysoký obsah škrobu, takže s nim taky přehánět nedoporučuji.”
5. místo: CUKETA a ŘEDKVIČKYTato zelenina obsahuje hodně vlákniny a mikronutrientů. Ředkvičky navíc poskytují přírodní hořkost, což moc dobře podporuje funkci žlučníku, protože to zlepšuje odtok žluči. To je zelenina, kterou můžete jíst každý den.
4. místo: ZÁZVOR, CHŘEST a ARTYČOKYJe to velmi dobrá zelenina, která má antivirové a antibakteriální vlastnosti, a jsou přirozeně hořké. Všechny 3 druhy této zeleniny dobře stimuluje odtok žluči, používají se pro normalizaci odtoku žluči, pro vylepšení stolice a pro podporu detoxikace jater. I jako zelenina i jako koření může být tato zelenina častěji konzumována. Zázvor a artyčok se mohou brát i v rámci doplňku stravy.
Alena doporučuje: “Mám pro vás tip na zázvorový prášek, mám s ním velmi dobré zkušenosti a kdo to zkoušel, byl spokojený. Velmi dobře stimuluje odtok žluči a je dobrý pro lidi, kteří mají tak zvané báhno ve žlučníku i jako prevence, takže doporučuji vyzkoušet i Vám.”
Zázvor, jak je známo, se také používá pro zvýšení kyseliny chlorovodíkové v žaludku, pro snížení pocitu na zvrácení nebo při toxikóze v těhotenství, takže je výborný na zlepšení funkce celé trávicí soustavy.
3. místo: ŠPENÁT a CELERJsou to jedny z nejzdravějších druhů zeleniny. Jejich mikronutriční složení je velmi bohaté. Například ve 100 g celeru je denní doporučená dávka vitaminu K a vitaminu A. Celer a špenát jsou přirozeně hořké potraviny, obsahují obrovské množství antioxidantů, které chrání naše buňky před vznikem nádorových buněk. Špenát a celer je určitě potřeba zařazovat do jídelníčku pro doplnění těchto mikronutrientů.
2. místo: CIBULE, ČESNEK, ŘEPA a ŘEDKEVKaždý druh této zeleniny má velmi příznivé účinky na zdraví. Například česnek velmi dobře ovlivňuje srdečně-cévní soustavu, snižuje hladinu oxidovaného cholesterolu a čistí cévy. Ředkev je jedním z nejlepších diuretických potravin a také zlepšuje odtok žluči. Kvašená ředkev může dokonce pomoct rozštěpit kamínky ve žlučníku.
Ale celkem co spojuje tyto druhy zeleniny, je to, že jsou to přírodní antivirové přípravky a každý z nich obsahuje velké množství bioflavonoidů a polyfenolů, které mají pozitivní vliv na funkci jater a srdečně-cévní soustavy. Čím víc této zeleniny máme ve stravě, tím víc užitku přinášíme svému organismu.
Alena radí: “Někdo může říct, že špatně tráví cibuli a česnek, ale ve většině případů to nemá souvislost s touto zeleninou. Celkem taková reakce se může vztahovat k mnoha druhům zeleniny, které se špatně snáší tělem. To je ale důsledkem stavu sliznice Vašeho žaludku a sliznice Vašich střev, není to podmíněno zeleninou.”
Další druhy zeleniny, které mají právo se umístit na 2.místě: DÝNĚ, MRKEV a ČERVENÁ ŘEPA.
V čerstvém stavu to jsou maximálně užitečné a zdravé potraviny. Červená řepa a mrkev mimo jiné mikronutrienty obsahují beta-karoten (což je provitamin A), cholin, hodně vitaminů a hodně vlákniny.
Alena dodává: “Červená řepa má velmi příznivý vliv na funkci jater. Mnozí pijou šťávu z červené řepy. Mrkev a červenou řepu můžete jíst jak samotnou, tak i přidávat do salátů. Když to tepelně opracováváte, kvůli obsaženému škrobu se zvyšuje glykemický index zeleniny a tak se stává méně zdravou. Proto je doporučuji jíst čerstvé.”
1. místo: KOŠŤÁLOVÁ ZELENINAPatří sem zelí, kapusta, brokolice, květák, růžičková kapusta, kedlubna, pak choi a veškerá zelená a tmavě zelená zelenina. Obsahuje hodně vlákniny, hodně vitaminu C, sulforafan, který má silné antioxidační a protinádorové vlastnosti, dále kyselinu listovou atd.
Alena podotýká: “Zelenina zelené barvy poskytuje naší trávicí soustavě velkou podporu. Tvoří ve střevech zásadotvorné prostředí, a to je naším úkolem. Protože v kyselém prostředí se množí veškeré nemoci, kvasinky, viry a bakterie. Čím víc zelené zeleniny zařazujete do své stravy, tím lepší podmínky vytváříte pro růst své dobré střevní mikroflory.”
Tuto zeleninu je nejlepší jíst v syrovém stavu, protože jsou v ni zachovány všechny nejlepší nutriční vlastnosti. Můžete to konzumovat i uvařenou, ale během tepelného opracování se ztrácí část mikronutrientů, hlavně vitaminy skupiny B a vitamin C.
Alena doplňuje: “Proto pokud dobře trávíte čerstvou košťálovou zeleninu, snažte se ji konzumovat čerstvou. Pokud z toho máte reakce, tak ji tepelně opracovávejte, protože lepší je ji jíst uvařenou než ji nejíst vůbec. Abyste mohli bez problémů trávit všechny druhy zeleniny, je nutné zlepšit stav orgánu trávicího traktu a podpořit vylučování enzymu slinivky břišní.”